top of page

Over de wol, het vilten en onze keuzes

OVER ONS

Manja ten Donkelaar en Sophie van der Lubbe: makers, denkers, ondernemers én schoonzussen. Thuisbasis: Groninger platteland.

Onze wortels liggen in het kunstonderwijs (Manja), de biologie (Sophie) en het modevak (Sophie). We vonden elkaar in onze gedeelde liefde voor natuur, textiel en designklassiekers. Met beiden een fascinatie voor traditionele technieken steken we die graag in een eigentijds jasje. Een 'wabi-sabi' jasje, want ons hart gaat uit naar de schoonheid van de imperfectie.

ONS MATERIAAL

Wolvilt. Ons materiaal en tevens het uitgangspunt voor al onze ontwerpen. Hoe het zich gedraagt, wat het -nog nét- verdraagt en hoe het ons werkproces voelbaar vertraagt.

 

De (biologische) wol is afkomstig van Europese merinoschapen. Daarnaast maken we voor het vilten gebruik van biologisch afbreekbare zeep en water dat verwarmd wordt door een zonneboiler. Zonnepanelen leveren onze elektriciteit.

De pigmenten die onze ontwerpen kleuren zijn voor het leeuwendeel afkomstig uit de planten die in de tuin achter onze werkplaats groeien.

Walnoot, guldenroede, fluitenkruid en vele andere planten geven ons de beschikking over tinten van diep donkerbruin tot helder geel-groen.

We hebben zelfs een flinke bak Friese kleigrond neergezet waar de meekrap welig in tiert. 
De schillen van de uien en avocado's uit onze keukens halen de composthoop pas nadat ze hun pigmenten aan onze verfbaden hebben afgestaan.

ONS BEDRIJF

De eerste wollen lamp ontstond onder de ervaren vilthanden van Manja in 2016.

Met de komst van Sophie met haar kennis van planten en natuurlijke processen en haar enthousiasme voor het experiment zag ruim een jaar later 'LumaLano' het licht. 

LumaLano is een klein bedrijf, vervlochten met onze levens, waarin we ons inzetten om de aarde zo min mogelijk te belasten. Een bedrijf runnen botst nog wel eens met onze sterke overtuigingen op het gebeid van duurzaamheid. We hebben stiekem liever dat mensen helemaal niks nieuws kopen. Niet handig als je een product te verkopen hebt?! Maar wel een extra drijfveer om elke beslissing in eigen hand te houden, om er een transparant productieproces op na te houden en om nu -bijvoorbeeld- toe te werken naar 'voetafdrukloos' verzenden.

Een andere manier om duurzaamheid te bevorderen is de wellnessbehandeling die we aanbieden. Lampen die een vlekje hebben opgelopen, of het zwaar te verduren hebben gehad, stuur je naar ons terug (opgevouwen in een enveloppe, ja écht!), wij lappen de lamp weer helemaal voor je op, je ontvangt haar optima forma weer retour. Zo verlengen we de levensduur van onze producten maximaal.

bottom of page